Runningtherapie

Psychische conditie verbeteren met hardlopen

De voordelen van hardlopen

Hardlopen is goed voor lichaam en geest. Onderzoek heeft aangetoond dat hardlopen somberheid, depressieve klachten en spanningsklachten vermindert.
Tijdens het hardlopen worden bepaalde stoffen zoals endorfine aangemaakt, die een stress-verlagend effect hebben en zorgen voor een prettig gevoel. Daarnaast is het zo dat het behalen van gestelde doelen, bijvoorbeeld een half uur lopen, een positief effect heeft op je zelfvertrouwen.

Juriena de Vries, psychologe aan de Radboud Universiteit, is in 2017 gepromoveerd met onderzoek naar de relatie tussen hardlopen en een burn-out, zo meldt De Gelderlander.

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is niets meer en minder dan hardlopen om de psychische conditie te verbeteren. Het lichaam inzetten ten behoeve van de geest. Zowel preventief als therapie. Het gaat hierbij niet om de snelheid, maar het is een duurloop. Dit betekent dat je op een rustig tempo gedurende een langere periode aaneengesloten hardloopt.

runningtherapie

Hardlopen inzetten als behandeling voor psychische klachten

Voor wie is runningtherapie?

Runningtherapie is voor iedereen. Rustig, gemakkelijk en met aandacht lopen zijn de factoren die voorop staan. Genieten van de omgeving. Je loopt ontspannen en je hoeft niet hard te werken. Zo zorg je ervoor dat hardlopen je energie geeft in plaats van dat het je energie kost.
Anders dan het lopen van een hardloopwedstrijd waarbij tijd en snelheid de belangrijkste factoren zijn. Je hoeft dus geen topconditie te hebben om runningtherapie te starten.

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop ten behoeve van mensen met o.a.:

  • (lichte en milde) psychische klachten
  • chronische vermoeidheid
  • stressgerelateerde klachten (burn-out)
  • somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)

Runningtherapie kan een eerste interventie zijn of een aanvulling op een bestaand behandeltraject. Ook kan het werken als een tussenoplossing, tussen het niet behandelen en een intensieve vorm van psychotherapie en/of medicijnen.

De therapie kan soms ook ingezet worden als exposurebehandeling. Iemand met een angst- of paniekstoornis overwint dan zijn angst door hard te lopen.

Bij mensen die met burn-out onder behandeling zijn, blijkt het dat zij sneller herstellen dan wanneer mensen niet rennen.
“Wat ik vaak merk, is dat mensen met een burn-out gewend zijn om alles in de vijfde versnelling te doen. Ze hadden en hebben het altijd druk. Met deze therapie richt je juist op ontspannen lopen en rustig aan doen. Hierbij merk je dat door in de lage versnelling in beweging te zijn, dat dit ook automatisch wordt toegepast in andere situaties in je leven. Het ervaren dat het niet altijd snel hoeft, geeft je al rust”, aldus runningtherapeut Renée.

Het doel van runningtherapie

Het gaat om plezier in lopen. Het leren ervaren dat lopen prettig is, leuk is en dat het je een goed gevoel geeft. Met als uiteindelijk doel het zelfstandig kunnen inzetten van lichamelijke beweging om de geest rust te kunnen bieden.  Door zelf te blijven rennen behoud je het resultaat.

Het zelfstandig lopen is niet altijd even makkelijk. De somberheid is dan bijvoorbeeld weer aanwezig.
Tijdens de therapie zal dan ook gekeken worden naar jouw intrinsieke motivatie. Hoe word het makkelijker om te gaan? Hoe stimuleer ik mijzelf om het toch te doen? Helpt het als ik mijn schoenen of hardloopkleding in het zicht leg? Helpt het als iemand mij aanmoedigt?
Samen zal er gekeken worden naar het meest optimale resultaat, zodat jij het zelf kan doen en blijven doen.

Runningtherapie kan in individuele vorm of in een groep. Het hardlopen in een groep zorgt ook voor sociale contacten, waardoor je ook op dit vlak je vaardigheden kunt verbeteren.

Renée is gecertificeerd runningtherapeut bij Praktijk Fysiotherapie Zeeland. Bij vragen neem telefonisch contact met ons op, dan informeert ze je graag.