Wat kan ik doen bij een middenrifbreuk?

Fysiotherapie bij een middenrifbreuk

Wat is een middenrifbreuk?

Het middenrif, ook wel het diafragma genoemd, is een grote spier die de borstholte en de buikholte van elkaar scheidt. Er zit een smalle opening in, waardoor de slokdarm loopt. De term ‘Middenrifbreuk’ is een verzamelnaam voor alle klachten waarbij deze opening vergroot is. Je kunt dit aangeboren hebben (hernia diafragmatica) of op latere leeftijd ontwikkelen (hiatus hernia).

Het is een aandoening die relatief vaak voorkomt. Veel mensen hebben een middenrifbreuk, zonder klachten te ervaren. De diagnose wordt daarom vaak bij toeval gesteld. Toch zijn er ook mensen die veel klachten hebben. De diagnose wordt gesteld met een röntgenonderzoek en/of een kijkonderzoek van de maag.

Fysiotherapie bij een middenrifbreuk kan mogelijk wat voor je betekenen. Maar eerst zoomen we even in op de klachten bij een middenrifbreuk.

Welke klachten heb je bij een middenrifbreuk?

Een middenrifbreuk op zichzelf geeft geen klachten. Vaak geven mensen pas bij een verder gevorderd stadium wat vage klachten aan bij de dokter. De meest voorkomende klacht is maagzuur. Andere klachten waarbij mensen klachten hebben aan het middenrif zijn de volgende:

  • Braken zonder duidelijke reden
  • Oprispingen (in combinatie met maagzuur)
  • Branderig gevoel of pijn achter het borstbeen. Dit verergert als mensen buigen, rekken, liggen of als ze veel moeten hoesten
  • Uitstralende, terugkerende pijn in de bovenrug
  • Een zure smaak in de keel of in de mond
  • Moeite met slikken en soms daarbij een brok in de keel
  • Gevoel dat de ademhaling niet in de buik kan komen
  • Pijn bij het hoesten

Wil je weten of we wat voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Een passende vorm van fysiotherapie voor jouw klachten bij een middenrifbreuk

Wat kan ik zelf doen bij een middenrifbreuk?

Waarom het bij de ene persoon wel, en de ander niet ontstaat is niet duidelijk. Wat invloed lijkt te hebben is het hebben van een ongezonde leefstijl. Vaak wordt een middenrifbreuk behandeld met medicatie om maagzuur te verminderen, worden leefstijladviezen gegeven en/of een operatie.

Tips bij een middenrifbreuk

  • Tip 1: Leefstijl
    Beweeg je voldoende, ben je gematigd met alcohol en rook je niet? Dan ben je al heel goed bezig! Vind je dit lastig? Ga dan eens in gesprek met de huisarts of de praktijkondersteuner.
  • Tip 2: Ademhalingspatroon
    Een rustige buikademhaling kan helpen.
    Veel mensen met een middenrifbreuk vinden het moeilijk om vanuit de buik adem te halen. Je kunt hier zelfs klachten als benauwdheid van krijgen. Mensen die moeite hebben met ademen uit hun buik, gebruiken hun middenrif minder namelijk. Hierdoor kunnen bekkenklachten ontstaan zoals urineverlies, pijn bij het vrijen of moeite hebben met naar de wc gaan.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een middenrifbreuk?

Fysiotherapie bij een middenrifbreuk kan helpen om klachten te verminderen, en de dagelijkse dingen makkelijker te maken. Jij bent degene die centraal staat in de behandeling. Elk verhaal is anders, waardoor mensen met dezelfde diagnose soms een ander behandelplan krijgen. De problemen van een middenrifbreuk kunnen zich uiten van het moeite hebben met wandelen tot niet kunnen slapen door het brandende gevoel van maagzuur.

Longtraining
Met gerichte ademhalingsoefeningen kun je leren om het middenrif sterker en soepeler te maken. Een fysiotherapeut met specialisatie long gaat samen met jou kijken naar je ademhalingspatroon, en het sterker maken van je spieren waardoor je longen minder hard hoeven te werken

Bewegelijkheid van de (borst-)wervelkolom bij een middenrifbreuk
Bij sommige patiënten met een middenrifbreuk kan manueel therapie helpen om wat meer bewegelijkheid te krijgen in jouw borstwervelkolom waardoor ademen prettiger is. Dit zal altijd zijn in overleg met een longfysio, en soms ook in overleg met de dokter of POH.

Klachten in het bekkengebied bij een middenrifbreuk
We zien dat patiënten met klachten aan hun middenrif sneller bekkenbodemproblemen. Het kan helpen om in contact te komen met bekkenfysiotherapie om aan deze klachten te werken. Dit zal altijd zijn in samenwerking met een gespecialiseerd longfysiotherapeut.

Invloed van middenrifbreuk op jouw leven
Het hebben van een middenrifbreuk kan enorm veel impact hebben op jouw leven. et kan zijn dat je veel piekert over je gezondheid, maar ook dat het je irriteert. Dit alles zorgt dat we op een bepaalde manier om gaan met onze ziekte. Het kan helpen om hier samen eens naar te kijken. Bij psychosomatische fysiotherapie wordt uitgezoomd en gaat met de omliggende factoren (fysiek-, mentaal- of sociaal functioneren) aan de slag. Ze kijken naar jou in het geheel, en kunnen je ook helpen met het verbeteren van je leefstijl.

Kan ik zomaar een afspraak maken?

Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Je behandelingen worden dan vergoedt uit je aanvullende verzekering. Wil je hier meer over weten? Dan kun jij ons altijd bereiken voor vragen. Wij nemen hier graag de tijd voor!

Sophie Delemarre

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor je klaar!

De behandeling bij een middenrifbreuk kan uiteenlopend zijn. Samen met jou kijken wij welke vorm van fysiotherapie het beste bij jou past: fysiotherapie met de specialisatie long, bekkenfysiotherapie of psychosomatische fysiotherapie. Kom vrijblijvend met het team van fysiotherapeuten in contact!