Fysiotherapie voor de ruiter
De ruiterfysiotherapeut kijkt naar jou
Fysiotherapie en ruitersport
“Paardrijden is geen sport”
Iedereen die paardrijdt heeft deze opmerking vast al eens te horen gekregen. Maar alle mensen die ooit op een paard hebben gezeten, weten dat het moeilijker is dan het eruit ziet.
Paardrijden is uniek, u moet samenwerken met een dier van een paar honderd kilo met een eigen wil, en dan ook nog zorgen dat die dezelfde kant op wilt als u.
Of u nu wedstrijdruiter bent, in de manege meerijdt in een les of een paard aan huis hebt iedereen loopt tegen dezelfde dingen aan in het rijden. U bent nooit klaar met lessen. Zelfs de ruiters in de hoogste segmenten hebben nog instructie nodig. De meeste instructeurs zijn getraind om te kijken naar hoe het paard beweegt, en geven hierop aanwijzingen aan de ruiter.
Ruiterfysiotherapie is er voor u, de ruiter.
Ruiterfysiotherapie, voor wie?
Ruiters kunnen de volgende klachten ervaren:
- Pijn of stijfheid tijdens of na het paardrijden
- Moeite met het geven van juiste hulpen
- Problemen met houding
- Problemen met onafhankelijke zit
- Klachten bij paard en/of ruiters
De meeste ruiters zijn buiten hun paard om niet veel bezig met hun eigen fysieke gestel. Dat is best gek, zeker als u ziet hoe veel nadruk er ligt op hoe het zadel ligt, of het paard genoeg buiten komt, of de hoefsmid wel goed genoeg beslaat. Maar naar de ruiter wordt niet zo uitgebreid gekeken.
Verbeter jezelf in het paardrijden
De fysiotherapeut is de specialist op het gebied van het bewegingsapparaat. De principes van de fysiotherapie zijn dan ook toepasbaar op de paardensport op ieder denkbaar niveau en elk ervaren lichamelijke belemmering bij het rijden. Hierbij kunt u denken aan:
- bestaande klachten tijdens of na het paardrijden
- ter preventie
- vergroten van inzicht in het functioneren binnen eigen bewegen
Op deze manier draagt ruiterfysiotherapie bij aan een gezonder lichaam doordat kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie toenemen in kaart worden gebracht en op getraind wordt. Dit alles zorgt voor een betere sportbeoefening en prestaties. Daarbij neemt de kans op vallen en blessures af!
Door ruiterfysiotherapie ga jíj beter paardrijden
Hoe gaat een ruiterfysiotherapeut te werk?
Bij ruiterfysiotherapie wordt gekeken naar de houding van de ruiter en de invloed hiervan op het paard en de rijprestaties. Dit kan bijvoorbeeld door een analyse van het paardrijden te maken op locatie of via een filmpje.
Lukt het niet om onafhankelijk van uw paard te bewegen, of heeft u het gevoel dat niet alle hulpen duidelijk overkomen dan kan een ruiterfysiotherapeut u helpen om uit te vinden waar eventuele problemen in stabiliteit, kracht, uithoudingsvermogen of bewegelijkheid vinden.
Afhankelijk van wat de hulpvraag is, wordt een persoonlijk oefenprogramma gemaakt. De oefeningen zullen dan gericht zijn op krachttraining, yoga, pilates of oefeningen te paard.
Wat kunt u doen bij klachten of vragen bij het paardrijden?
Heeft u klachten ten gevolgen van het paardrijden, wilt u uw prestaties verbeteren of wilt u ter preventie in contact komen met de ruiterfysiotherapeut?
Neem even contact op met de fysiotherapie om uw hulpvraag voor te leggen. Samen kunnen wij kijken wat we voor u kunnen betekenen. Ook op afstand kan de fysiotherapeut u helpen, door bijvoorbeeld beelden te analyseren.
Eén tip van de ruiterfysiotherapeut
De stand van uw bekken heeft een belangrijke invloed op de rest van de houding. U kunt u voorstellen dat uw bekken een emmer water is. Beweegt de emmer naar voren of naar achteren, dan is het moeilijk om het water in de emmer te houden. Probeer het uzelf maar eens voor te stellen met de tekening hiernaast.
Wij hebben hier een korte oefening voor. Ga op een harde stoel zitten. Beweeg van links naar rechts en van achter naar voren. Als het goed is kunt u nu uw zitbeenknobbels (soms worden ze in lessen zitbotjes genoemd) goed voelen. Links en rechts zou de druk even groot moeten zijn, en u moet het gevoel hebben dat u recht op de zitbeenknobbels zit.
Lukt het u om dit toe te passen op uw paard? Probeer het maar eens!
Er zijn maar weinig fysiotherapeuten met een specialisatie in de ruitersport. Bij ons in de praktijk kan je hiervoor terecht bij Sophie. Sophie is naast fysiotherapeute zelf ook een enthousiast ruiter. Zij heeft in Essen een onderzoek gepresenteerd over stabiliteitstraining bij ruiters op ‘The European Congress of Sport Science’. Hierover is en stuk verschenen in het ruitersporttijdschrift ‘ROS Magazine’. Ook heeft zij op Equiday meerdere workshops gegeven. Neem vrijblijvend contact met haar op!