Heb ik last van lymfoedeem?
Oedeemfysiotherapie bij lymfoedeem
Houd jij vocht vast in armen en/of benen?
Klachten bij lymfoedeem
- Een drukkend en gespannen gevoel.
- Vermoeidheid en een zwaar gevoel.
- Kriebels, prikkels (tintelingen) of lichte gevoelloosheid.
- Zwelling.
- Pijn.
- Beperkingen in het dagelijkse functioneren.
- Huidverkleuringen en andere huidveranderingen.
- Verhoogde vatbaarheid voor huidirritaties en ontstekingen of infecties.
Hoe kan lymfoedeem worden vastgesteld?
Wanneer er sprake zou kunnen zijn van lymfoedeem, is het belangrijk dat er goed onderzoek wordt gedaan. Een eenvoudige manier om zelf (een toename van) oedeem te herkennen is om met je duim ongeveer 10 seconden een putje in de huid te drukken. Als het putje wat in de huid ontstaat niet meteen na het weghalen van de duim verdwijnt, duidt dat op oedeem. Als je denkt dat je oedeem hebt in je arm of been en er is daarvoor geen duidelijke oorzaak, ga dan eerst naar de huisarts. Bij een primair lymfoedeem is de huisarts meestal de eerste arts die wordt geraadpleegd en die kan doorverwijzen naar een dermatoloog. Bij secundair lymfoedeem kunnen dat verschillende artsen zijn, zoals de huisarts, de oncoloog of de chirurg. Het kan ook zijn dat een (oedeem/oncologie) fysiotherapeut lymfoedeem als eerst vermoedt.
De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de klachten de je hebt in combinatie met de medische voorgeschiedenis en soms ook de familiegeschiedenis (bij primair lymfoedeem). Aanvullend kunnen er nog een aantal testen en onderzoeken worden gedaan.
Behandeling van oedeemfysiotherapie bij lymfoedeem
Er zijn verschillende behandelmethoden die een oedeemfysiotherapeut kan toepassen bij lymfoedeem. De behandeling bestaat uit een combinatie van:
- Manuele lymfedrainage: een zachte massagetechniek, waardoor de afvoer van oedeem bevorderd wordt.
- Compressietherapie (zwachtelen/therapeutische kousen) of lymftaping: om ervoor te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
- Voorlichting en advies over leefregels en huidhygiëne.
- Oefentherapie: door middel van oefeningen (spierpomp- en circulatieoefeningen en/of spierkrachttraining) wordt de afvoer van lymfevocht uit armen en benen bevorderd.
- Zelfmanagement: een juiste omgang met het oedeem is erg belangrijk voor het beloop ervan want zelf kun je daar ook wat aan doen.
Wat kan ik zelf doen bij lymfoedeem?
Wanneer nog niet duidelijk is dat het om lymfoedeem gaat is het belangrijk dat er eerst goed onderzoek heeft plaatsgevonden en dat de oorzaak duidelijk is. Wanneer er bij jou lymfoedeem is vastgesteld volgen hieronder een aantal tips waarmee je er zelf voor kunt zorgen dat het oedeem onder controle blijft:
- Let op knellende kleding of sieraden, dit is namelijk niet bevorderlijk voor de afvoer van het lymfoedeem.
- Let op temperatuur, grote temperatuurverschillen kunnen een toename van het lymfevocht veroorzaken.
- Voorkom huidbeschadigingen, via wondjes kunnen bacteriën het lichaam binnendringen, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Hierdoor kan het oedeem toenemen.
- Blijf in beweging. Als je je spieren te weinig gebruikt verminderd het spierpomp mechanisme en kan er een toename van oedeem ontstaan. Kies een activiteit die je leuk vind om te doen en blijf zo veel mogelijk normaal bewegen om onderbelasting te voorkomen.
- Bewegen is goed, maar voorkom overbelasting. Door overmatige inspanning, of te lang en te zwaar tillen kunnen er afvalstoffen in de spieren ontstaan. Om deze afvalstoffen weer af te kunnen voeren wordt er extra lymfevocht aangemaakt. Dus luister naar je lichaam!
Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!
Wanneer je naar aanleiding van dit blog vragen hebt of heb je lymfoedeem en wil je kijken wat een oedeemfysiotherapeut voor jou kan betekenen, neem dan contact op met de praktijk. Naomi van Els – Weerts is gespecialiseerd in oedeemfysiotherapie. Wij zijn gevestigd in Zeeland en bieden ook fysiotherapie regio Volkel, Uden, Reek, Schaijk en Langenboom.