Welke masters zijn er binnen de fysiotherapie?
Binnen de fysiotherapie is het mogelijk om een beroepsspecifieke master te doen. Bij een beroepsspecifieke master wordt je als fysiotherapeut verder opgeleid binnen een bepaald vakgebied zodat je van een bepaalde doelgroep veel meer kennis hebt. Je kunt je na het volgen van een master ook inschrijven voor een beroepsinhoudelijke vereniging.
Hieronder de meest voorkomende master specialisaties.
De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met het behandelen en begeleiden van mensen in het bekken-, buik en rugklachten. Een bekkenfysiotherapeut mag onder strikte voorwaarden een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar, waardoor de salarissen ook hoger liggen dan de algemeen fysiotherapeut.
Bekkenfysiotherapeuten kunnen zich aansluiten bij de NVFB – Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie.
De oncologiefysiotherapeut houdt zich bezig met het begeleiden van patiënten met kanker. Een oncologiefysiotherapeut heeft nog niet de mogelijkheid om een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar. Bij oedeemtherapie is langer tijd nodig, waardoor er een hoger tarief gerekend wordt.
Oncologiefysiotherapeuten kunnen zich aansluiten bij de NVFL – Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie.
De Hart-, vaat-, longfysiotherapeut houdt zich bezig met cardiovasculaire en respiratoire problematiek en helpen met het optimaliseren van leefstijl. Een HVL-fysiotherapeut heeft nog niet de mogelijkheid om een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar.
De Hart-, Vaat- en Longfysiotherapeut kan zich aansluiten bij de VHVL – Vereniging voor Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie of bij het Chronisch ZorgNet.
Een Manueel therapeut is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van (complexe) klachten aan de wervelkolom en de gewichten van armen en benen. Een manueel therapeut mag onder strikte voorwaarden een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar, waardoor de salarissen ook hoger liggen dan de algemeen fysiotherapeut.
Manueel therapeuten kunnen zich aansluiten bij de NVMT – Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie.
Kinderfysiotherapie:
Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten die voorkomen bij jeugd van 0 tot 18 jaar. Een kinderfysiotherapeut mag onder strikte voorwaarden een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar, waardoor de salarissen ook hoger liggen dan de algemeen fysiotherapeut.
Kinderfysiotherapeuten kunnen zich aansluiten bij de NVFK – Nederlandse Vereniging voor KinderFysiotherapie
Geriatriefysiotherapie:
Een geriatriefysiotherapeut houdt zich bezig met het welzijn en de gezondheid van ouderen. Een geriatriefysiotherapeut mag onder strikte voorwaarden een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar, waardoor de salarissen ook hoger liggen dan de algemeen fysiotherapeut.
Geriatriefysiotherapeuten kunnen zich aansluiten bij de NVFG – Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie
Psychosomatische fysiotherapie:
Een psychosomatisch fysiotherapeut werkt op de grens tussen hoofd- en lijfklachten en helpen bij het mentaal en fysiek welbevinden terug in balans te krijgen. Een psychosomatisch fysiotherapeut mag onder strikte voorwaarden een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar, waardoor de salarissen ook hoger liggen dan de algemeen fysiotherapeut. De psychosomatisch fysiotherapeut neemt soms ook langer de tijd omdat zij complexere patiënten zien.
Psychosomatische fysiotherapeuten kunnen zich aansluiten bij de NFP – Nederlandse Vereniging voor de Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek.
Sportfysiotherapie:
Een sportfysiotherapeut houdt zich bezig met behandelen van klachten en werken samen met sportverenigingen om jou als patiënt in beweging te krijgen en te houden. Een sportfysiotherapeut heeft nog niet de mogelijkheid om een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar.
Sportfysiotherapeuten kunnen zich aansluiten bij de NVFS – Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg.
Orofasciale fysiotherapie:
De orofasciale fysiotherapeut richt zich op klachten in het hoofd-, hals-, nek- en kaakgebied. Een orofasciaal fysiotherapeut heeft nog niet de mogelijkheid om een hoger tarief declareren bij de zorgverzekeraar.
De orofasciaaltherapeut kan zich aanmelden bij de NVOF – Nederlandse Vereniging voor Orofasciale Fysiotherapie)