Wat kan ik doen bij chronische vermoeidheid?
Fysiotherapie kan helpen als vermoeidheid jouw leven overheerst
Fysiotherapie kijkt naar jouw persoonlijke verhaal bij chronische vermoeidheid
Lichamelijke klachten bij vermoeidheid
Een eenduidige oorzaak van (chronische) vermoeidheid is niet aan te wijzen. Het kan zich uiten in bijvoorbeeld:
- een lage prikkelbaarheid gecombineerd met lage energie
- hersenmist
- vermoeidheid met zwaarte in benen en armen, waardoor lang inspannen moeilijker gaat
- vermoeidheid na inspanning
- griepachtige vermoeidheid
Naast de vermoeidheid kan je ook last hebben van andere lichamelijke klachten, bijvoorbeeld:
- Concentratie of geheugenproblemen
- Niet uitgerust wakker worden
- Pijn in spieren en/of gewrichten
- Hoofdpijn
Wat kan fysiotherapie doen bij chronische vermoeidheid?
Bij aanhoudende vermoeidheidsklachten is er niet één behandeling die de oplossing biedt. Onderzoek van Jason et al. (2009) laat zien dat afstemmen op het lijf van belang is bij mensen met chronische vermoeidheid. Binnen de grenzen van energie blijven lijkt een verbetering aan te tonen op fysiek functioneren en vermoeidheid. Maar wat zijn deze grenzen nu precies?
Wanneer je te maken hebt met langdurige klachten (vermoeidheid en/of pijn) kan het lichaam anders voelen dan dat je altijd gewend bent. Je moet opnieuw leren afstemmen op je lijf. Dat is even wennen en mogelijk ook wat confronterend. Psychosomatische fysiotherapie kan samen met jou gaan kijken om een goede balans te houden tussen beweging en rust. Wat kan je aan? Dit is je belastbaarheid. En wat vraag je van jezelf? Dat is je belasting. Deze balans is van groot belang om in een gezond evenwicht te zijn (niet alleen bij chronische vermoeidheid).
Psychosomatische fysiotherapie
Terwijl er nog veel onderzoeken lopen naar de oorzaak en de beste behandelingen bij chronische vermoeidheid, kunnen we samen kijken of we iets kunnen doen. De interventies verschillen per persoon en hulpvraag. Daarom is het belangrijk dat er per individu naar het persoonlijke verhaal wordt geluisterd en gekeken wordt naar aansluiting per individu. Vermoeidheid vraagt om maatwerk. Een greep uit de interventies zijn:
- Educatie
- Ontspanningstherapie
- Ademhalingstherapie
- Lichaamsgerichte oefeningen
- Kracht- en conditieoefeningen
- Lichaamsbewustzijn oefeningen
- Mindfulness
Voor de een kan het helpen om wat meer de lichamelijke grenzen te leren herkennen, zodat de batterij aan het eind van de dag niet helemaal/ver leeg is. En voor de ander kan het goed zijn om samen wat conditie te verbeteren binnen de mogelijkheden. Dit is voor elke persoon wisselend, maar samen zullen we kijken naar mogelijkheden. Alles met als doel, de kwaliteit van leven te vergroten.
Referenties
Rimes, K. A., & Wingrove, J. (2013). Mindfulness-based cognitive therapy for people with chronic fatigue syndrome still experiencing excessive fatigue after cognitive behaviour therapy: a pilot randomized study. Clin Psychol Psychother, 20(2), 107-117.
Jason, L., Benton, M., Torres-Harding, S., Muldowney, K. (2009). The impact of energy modulation on physical functioning and fatigue severity among patients with ME/CFS. Patient education and counseling. In Press.
https://nkcv.nl/patienten/chronisch-vermoeidheidssyndroom/
Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor jou klaar!
Bij chronische vermoeidheid draait het om maatwerk. De behandeling voor jouw klachten wordt bepaald door jouw verhaal. In ons team kijken wij wie het beste bij jou past. Houden de klachten al langer aan en beheerst het op veel fronten je leven, dan kan psychosomatische fysiotherapie jou mogelijk helpen. Houdt de vermoeidheid aan na kanker? Dan kan oncologiefysiotherapie mogelijk helpen. Naomi is hierin gespecialiseerd.
Wil jij graag meer weten? Kom dan vrijblijvend met ons in contact.